משמורת ילדים
משמורת ילדים עוסק בדיני נפשות, לא פחות מכך. נפשות רכות של ילדים שכרעם ביום בהיר הוריהם נפרדו והחיים שהכירו לא ישובו עוד. לצערי, יש המקריבים את ילדיהם בשם הצדק, הפגיעה והכעס שלהם, ולעיתים בשם הכסף, במקום לעצור ולהבין שהפרידה, אינה בין ההורים לילדיהם, אלא בין ההורים עצמם, שלעולם ימשיכו להיות הורי הילדים.
לא אחת מגיעים הורים שבטוחים בלהט שטובת הילד שלא יהיה אצל ההורה השני ושלל תירוצים והסברים נלווה לזה, לעיתים ההסבר קריטי וחשוב, אולם ברוב הפעמים מדובר על מלחמת אגו ושליטה, ולצערי הרב, גם מלחמה על הכסף.
הנושא הכספי והחרדה בעת פרידה עלולה לגרום לאנשים שיפעלו בניגוד גמור לתפיסת ה״עצמי״, כך נתקלתי לא אחת בהורה שרוצה להכריז עליו כמשמורן יחיד כי הוא לא רוצה לשלם מזונות. הורה שרוצה לנתק את ילדיו מהאם או מהאב כדי לשלם פחות. ברור שבמקרים כאלו ההורים אינם רואים את טובת הילד לנגד עיניהם אלא רק טובתם שלהם. ילדים זקוקים לשני ההורים. נקודה. והמחקרים מוכיחים זאת. נדירות הפעמים שבי״מ מחליט על הוצאת ילד מרשות הורה כזה או אחר, ובדרך כלל המגמה הפוכה לגמרי – לתת לכל ילד את שני הוריו בהורות משותפת ככל הניתן.
משרדי מלווה את ההורים כדי שיגיעו להסדר הנכון ביותר לטובת ילדיהם, וחושף אותם לעולם התוכן של ״תיאום הורי״ וכיצד להתנהל נכון בעת פרידה כשיש ילדים ולטובת הנפש שלנו, ההורים.
עקרונות הנהוגים במשמורת ילדים
משמורת ילדים ואפוטרופסות אינן תלויות האחד בשני, שני ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של הילדים, ואילו המשמורת יכולה להיות כך שאחד ההורים הוא המשמורן הראשי, ההורים יכולים אף להחליט על משמורת משותפת, כך ששניהם שותפים באופן מלא לגידול הילדים.
חשוב לציין כי שאלת משמורת ילדים אינה אמורה להיות קשורה לשאלת מזונות הילדים אם כי באופן עקיף. משמורת ילדים אמורה לעסוק בשאלה מהי טובת הילד. האם טובת הילד להיות עם שני הוריו, באילו זמנים וכד׳. כמובן שאלת טובת הילד נבדקת בין היתר על פי יכולת ההורים למגורים פיזיים לילד.
כששאלת משמורת הילדים נמצאת במחלוקת בין ההורים, בדרך כלל, המחלוקות נעות סביב שאלת ״מסוגלות ההורית״ של ההורה, אולם פעמים רבות, הורים רבים על משמורת הילדים לא בהכרח בגלל ״טובת הילד״ אלא ״טובת הכיס״. ופה, התוצאה תהיה בדרך כלל ידועה.
ובכן, טובת הילד להיות עם הוריו, ילד זקוק להוריו, שבדרך כלל מעניקים לו את מה שהוא זקוק, ועושים זאת כל אחד בדרכו שלו. הן האבא והאמא ממלאים צרכים שונים עבור הילד, ההורים אינם בתחרות מי יותר טוב, כי שניהם טובים והילד זקוק לשניהם.
דרך המלך להגיע להסכמה בדבר משמורת משותפת, שני ההורים הביאו את הילד לעולם ושניהם אחראים לו במידה שווה. אולם אם אין הסכמה והמקרה מגיע לבית-המשפט, ככל ועולה שאלת מסוגלות הורית, בית-המשפט ימנה עו״ס פקיד סעד, שיבצע תסקיר על המשפחה כדי ללמוד על מסוגלות ההורית. הליך זה יכול לקחת מעל שנה ולעיתים אף שנתיים, כשבינתיים, בית-המשפט קובע הסדרים זמניים למהלך המשפט.
כדאי מאוד להתייעץ עמי לפני נקיטת הליך שהרי סוף מעשה במחשבה תחילה.