כל הורה שחתם עם בן/ת זוגו על הסכם גירושין או הסכם הורות משותפת, או הסכם חיים משותפים, מכיר את הסעיף שמופיע בדרך כלל בסוף ההסכם, ומנוסח כך "מוסכם על הצדדים כי במקרה של מחלוקת ו/או סכסוך הנוגע להסכם זה לרבות פרשנותו, ביצועו ו/או כל מחלוקת אחרת אשר תתגלע בין הצדדים בעתיד. מתחייבים הצדדים בטרם פניה לערכאות, לפנות להליך גישור, אצל מגשר מוסכם, על מנת לנסות ולפתור את המחלוקת בדרכי שלום".
סעיף זה נכנס בדרך כלל תחת הכותרת "מנגנון ליישוב סכסוך" והוא בא לתת מענה בכל הקשור לפרשנות ההסכם, קיומו וביצועו. ובמילים אחרות, אם בני הזוג חלוקים ביניהם לגבי האמור בהסכם, יפנו לגישור ורק בלית ברירה יפנו לבית משפט. ואכן, אין היום כמעט הסכם בלי סעיף סל של מנגנון פתרון סכסוך. דא עקא, אין בסעיף זה שום דבר המצביע על טובת הילד? ואבהיר בדוגמה: סעיף זה מפרט מה קורה אם שני ההורים רוצים לשנות את ימי המשמורת שקבעו ביניהם, במקום שיהיו אצל הבעל בראשון ורביעי כפי שנקבע, האישה מבקשת שיהיו אצלה ברביעי והבעל ייקח אותם בחמישי. אם הבעל מסרב בכל תוקף, אין ברירה אלא לפנות לגישור, ואם לא יעזור, ניתן לפנות לבית המשפט. אולם האם נשאלת השאלה מהי טובת הילד במקרה מעין זה? ובמילים אחרות, האם סעיף "פתרון סכסוכים" בא לפתור את טובת הילד? התשובה מהדהדת – לא! ההסכם נחתם בין שני ההורים, לעיתים אף לפני שהילד בא לעולם. ההסכם הוא בין שני אנשים בוגרים ובגירים ועוסק בטובתם ובמה מתאים להם, אולם שאלת טובת הילד כלל לא נשקלת.
אתן עוד דוגמה : בהסכם נקבע כי הילד בן השנה יתגורר אצל האבא פעמיים בשבוע. לאחר חודש, החזיר האב את בנו לאמו ללינה בלילה. האימא אינה מוכנה לכך , והלא נקבע בהסכם לינה פעמיים בשבוע. מה היא יכולה לעשות? לכאורה לפנות לפי סעיף "פתרון סכסוכים", לפנות למגשר ולהכריח את האבא שיקיים את ההסכם החתום. אולם, האם באמת במקרה הזה טובת הילד בן השנה לישון אצל האבא? ובכלל, מעבר לשאלה העוסקת בטובת הילד , יש גם את צורכי הילד שלעיתים טרם נולד, ובוודאי שאין אנו יודעים אילו קשיים עלולים לצוץ ועוד במציאות המתעתעת של חיינו, וברור שאם נבין את צרכי הילד, כל התמונה תשתנה.
סיכום ביניים, – ראינו שהמנגנון לפתרון סכסוכים לא רואה את טובת הילד וצרכיו מול עינו בהכרח אלא את "טובת הצדדים", דבר שיכול להכניס את הילד למלכוד בקונפליקט בין שני ההורים. אם כך, כיצד על הורה שחשוב לו באמת ובתמים צרכיו וטובתו של הילד, לפעול במצב של פרידה או הורות משותפת?
הפתרון – תיאום הורי!
תיאום הורי הינו שירות להורים גרושים / שני בתים / הורות משותפת, שמטרתו לעזור להורים לשתף פעולה ולפתור סוגיות הוריות הקשורות לילדיהם. התיאום ההורי החל בארה"ב בשנות ה-90. המערכת המשפטית זיהתה שפסיכותרפיה רגילה לא משפיעה באופן מובהק על התנהגות הורים בקונפליקט גבוה, והרבה מהם חוזרים לבית משפט ללא שינוי, ואילו הילדים גדלים לכודים בתוך הקונפליקט ההורי. תיאום הורי, הינו תהליך התערבות הנותן את הפתרון המבטיח ביותר בכדי להקטין את הגורמים העוינים במאבק ההורי ואת מלכוד הילדים בתוכו, ובמילים אחרות, התיאום ההורי עוסק בילד ואילו פתרון סכסכים עוסק בצדדים.
הנה כמה ממטרות התיאום הורי: • להפחית את הקונפליקט. • להגדיל ולהגביר את שיתוף הפעולה והתקשורת בין שני ההורים. • לעזור להורים להתמקד בילדיהם. • לקבל את המציאות ולהתנהל לפיה. • לאפשר לילדים לגדול באווירה בריאה, תוך יציאה מעין הסערה וממלכוד בין שני ההורים.
תהליך התיאום הורי הוא קצר, ממוקד ובדרך כלל לא יותר מ 8-10 מפגשים. המפגשים הם משותפים עם שני ההורים, ההורים חותמים על הסכם כתוב שמגדיר את מסגרת העבודה ומחויבות ההורים לתהליך, בכל פגישה מתקבלות הסכמות שנרשמות וההורים חותמים על ההסכמות שהגיעו יחדיו. חשוב לציין כי בתיאום הורי אין "מקום" לסכסוך, אמוציות ואגו בין שני בני הזוג, שכן, העיסוק הוא נטו בילד, בצרכיו ומה ראוי עבורו.
היום בכל פעם שאני מכין הסכם גירושין או הסכם הורות משותפת עוד לפני הבאת ילד לעולם, אני ממליץ לצדדים להכניס סעיף בהסכם בדבר החובה בתיאום הורי לפחות מספר מפגשים בשנה, כך הילדים יגדלו באווירה תומכת ומחזיקה ולא יכנסו למלכודות האגו והמאבק בין ההורים.
לפרטים נוספים ולהתייעצות, מוזמנים ליצור קשר עמי בנייד 054-4813622