ינואר 22, 2023

ירושה על פי חוק, צוואה, וצוואה הדדית.

ככלל, בישראל קיים את חוק הירושה, הקובע מה יעשו בנכסיו של אדם לאחר מותו, קחו למשל זוג שהיה נשוי שנים רבות ולהם דירה משותפת ונכסים נוספים, הרי שאם אין צוואה, כל העיזבון של הנפטר יחולק שווה בשווה בין יורשיו, כך שאם האשה נותרת בחיים, היא וילדיה יורשים באופן שווה את חלקו של בעלה ואביהם שנפטר.
חשוב מאוד להבין שמדובר על עיזבון של הנפטר, והשאלה תמיד מה נכנס לתוך אותו עיזבון, אותה דירה שרשומה על שם שני בני הזוג, כאשר אחד מהם נפטר, העיזבון שלו הוא רק חלקו בדירה ולא כל הדירה שמחציתה שיייכת כאמור לבן הזוג הנותר בחיים?

אם כך, כאשר אין צוואה כתובה המורה כיצד יחולקו נכסיו של אדם לאחר מותו, פונים לחוק הירושה, המגדיר באופן ברור את היורשים והזכויות.

בעיות וסכסוכים רבים יכולים להיות חלילה כאשר אין צוואה אלא רק חוק הירושה, ניקח מקרה שכיח – אב המשפחה נפטר והותיר עיזבון הכולל : חצי דירה וחצי חשבון בנק. העיזבון הזה אמור להיות מחולק שווה בשווה בין היורשים לפי חוק הירושה,  דהיינו, האמא היא בעלים בכל מקרה של חצי דירה, כך שהיא תקבל את חלקה מהעיזבון של בעלה ותהיה שותפה עם ילדיה בחלק של הדירה.  – מצב זה יוצר לעיתים בעיות ומתחים בין ההורים לילדים. נניח שילד לחוץ מאוד כלכלית או שנכנס למצב חדלות פירעון ומעונין לממש את הירושה שקיבל ולמכור את חלקו. ואז האמא תיאלץ לצאת מדירתה.

אז מה עושים כדי למנוע מצב כזה שהילדים יהיו מעונינים לממש ירושה, אך הדבר עלול לפגוע באמא? איך מונעים זאת מראש? – על ידי כתיבת צוואה, ובמקרה של השאלה דנן – על ידי כתיבת  צוואה הדדית.

צוואה היא כלי חשוב להבטחת ביצוע רצונותיו של הנפטר. קיימים מספר סוגים של צוואות, שעוסקות בעיקר ב״איך״ הצוואה נערכה, אולם המכנה משותף לכולם שמדובר במסמך משפטי המורה מה יעשה בנכסי הנפטר לאחר מותו.

צוואה בכתב – זוהי צוואה שנכתבת כולה בכתב יד של המצווה, ללא עדים. החוזק שלה נובע מעצם כתב היד של המצווה.

צוואה בעדים – צוואה הנפוצה ביותר, בדרך כלל נערכת על ידי עורך דין המכיר את החוק ואת הבעיות העלולות לצו. בעתיד ועל מנת למנוע זאת צוואה זו הנה מסמך בכתב, הנושא את חתימת המוריש יחד עם שני עדים.

צוואה בעל פה – הקרויה גם צוואת שכיב מרע, זוהי צוואה הניתינת בעל פה כאשר אדם נוטה למות.

צוואה בפני רשות – צוואה הניתנת  בעל פה, בפני אנשים מסויימים או רשות המנויים בסעיף 22 לחוק הירושה. צוואה זו ניתנת לאישור בבית המשפט לענייני משפחה, או בבית הדין הרבני.

צוואה הדדית – קרויה גם ״צוואת יורש אחר יורש״ – על מנת לייצר מצב של וודאות בין בני זוג באשר לעתידם, הם יכולים יחדיו לחתום על הסכם המורה מה יעשה ברכושם לאחר מותם באופן שבן הזוג הנותר בחיים יורש הכל ורק לאחר מותו, ילדיהם / יורשיהם יירשו את העיזבון (או מה שנותר ממנו) .

החוק מכיר בצוואה זו ובנוקשותה, וקובע כללים לשנותה: כך למשל, אם שני בני הזוג בחיים, הדרך לשנות ו/או לבטל צוואה הדדית היא בהודעה לבן הזוג השני, ואילו לאחר מות בן הזוג, הנותר בחיים לא יוכל  לשנותה סתם כך.  

תקיפת הצוואה: פעמים רבות, מי מהיורשים או מי מהילדים שלא  מרוצה מהצוואה, פונה לבית-המשפט בבקשה לבטל את הצוואה. ישנם עילות שונות אשר יאפשרו לבי״מ לבטל צוואה, ועל כן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין לפני כתיבת צוואה על מנת להבטיח שהצוואה לא תהיה עוד נייר ריק. מוזמנים להתייעץ עמי.
סיכומו של דבר: קיימים מספר סוגי צוואות, שלכל אחת מהן מאפיינים ומטרות ייחודיות משלה. חשוב ליצור צוואה המתאימה ביותר לצרכיכם, צוואה שתהיה תקפה ובלתי ניתנת לסתירה. עריכת צוואה בליווי עורך דין יכולה לספק לך שקט נפשי ולהבטיח שרצונותיך יתממשו לאחר פטירתך. זהו צעד אחראי שכל אחד צריך לשקול לנקוט ללא קשר לגילו ולגודל העיזבון שלו.
בברכת אורך ימים שונות חיים יוסיפו לך. 
מוזמנים להתייעץ עמי בנייד 054-4813622

משהו לא ברור?
נתקלם בבעיה משפטית אני פה לסייע לכם.
השאירו מייל ואחזור אליכם בהקדם

אהבתם את הפוסט?
שתפו ברשתות

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin