הפחתה או הגדלת מזונות – שינוי נסיבות מהותי
לא אחת התבקשתי על-ידי מי מההורים לפנות להורה השני או לבית המשפט בבקשה לשנות את סכום המזונות שנקבע, הן בטענה שהוא גבוה מידי והדבר מכביד קשות על ההורה המשלם הן בטענה שהמזונות נמוכים וצריך לעדכן אותם כלפי מעלה. אז מה עושים? וכיצד האם בכלל ניתן לשנות את דמי המזונות?
ככלל – דמי המזונות נקבעים לפי צרכי הילד על פי ניסיון העבר וצפייה לעתיד, המטרה היא יציבות וודאות להורים, דמי המזונות נקבעים בדרך כלל בהסכמה בין ההורים, לאחר שבדקו את צרכי הקטינים והסכימו על גובה דמי המזונות בהסכם גירושין. כשאין הסכמה בין ההורים, פונים לבית המשפט, שם מציגים בפני השופט את ההוצאות ההכרחיות וכד׳, ואז בית-המשפט הוא זה שקובע את דמי המזונות תוך צפיית פני עתיד.
על כן, ככלל, כדי להפחית או לשנות מזונות, המבקש צריך להראות כי חל שינוי מהותי בנסיבות, שינוי שבעת קבלת החלטה על גובה המזונות הן על-ידי פסק דין או בהסכם, הוא לא היה ניתן לצפייה.
על שינוי הנסיבות להיות מהותי, אחרת מה שווה הסכם או פסק דין? הרעיון בפסק דין או בהסכם הוא וודאות, הסכם יוצר וודאות, כל הורה יודע מה גובה השתתפותו בגידול הילדים, ואם כל פעם מי מההורים ירצה לפתוח את ההסכם הדבר עלול לגרום למצב קשה וחוסר יציבות מול הקטינים, ולכן כדי לשנות משהו מההסכם או פסק הדין חייב שיהיה שינוי נסיבות מהותי שלא יכלו ההורים או בית-המשפט לצפות לאותו אירוע.
מהו שינוי נסיבות מהותי? נביא כמה דוגמאות : ירידה ביכולות ההשתכרות – בגלל תאונה או מחלה, והשינוי הוא אינו הפיך, כמובן שיהיה צורך להוכיח שהשינוי הוא קבוע, והוא מהותי היורד לשורשו של ענין, פיטורין, בדרך כלל לא מהווים שינוי מהותי, כי ניתן למצוא עבודה, אלא אם האב מבוגר וכד׳. שינוי משמעותי בצרכי הקטין – נניח שלאחר מספר שנים של גירושין מתברר שהקטין נזקק באופן קבוע לשיעורי עזר או לטיפול רגשי דבר שלא יכלו לדעת עליו, או חלילה נכות וכד׳.
מעבר לאמור, אם אחד הצדדים גילה שההורה השני הסתיר מידע מהותי בעת כריתת הסכם גירושין, ומתברר לפתע שיש לו רכוש רב בחו״ל או בכל מקום שלא התהיר עליו, זו יכולה להיות עילה ברורה לפתוח את הסכם הגירושין או פסק הדין.
האם פסיקה חדשה של בית-המשפט מהווה שינוי נסיבות ? למשל, בית-המשפט פסק כי משמורת משותפת בתנאים מסויימים הצדדים ישלמו שווה, האם ניתן לבטל רטרו בעקבות פסק הדין? כבר כתבתי על זה פה, ובקצרה אומר, שנושא זה אינו ״סגור״ מבחינה משפטית, יש שופטים הרואים בהלכה חדשה כשינוי נסיבות ומאידך, שופטים אחרים לא רואים זאת כשינוי נסיבות.
אז אם יש שינוי נסיבות, איך משנים את גובה סכום המזונות?
דרך המלך, היתה ועודנה, בהסכמה בין ההורים, שהרי הורים יכולים תמיד לקבל החלטות בנוגע לילדיהם, בוודאי בכל הקשור למזונותם. כמובן שאם אין הסכמה, פונים לבית-משפט ובמקרה כזה חשוב מאוד שתתיעצו עם עורך דין על מנת שההליך יתנהל נכון ושלא תחטפו הוצאות משפט מיותרים.
מוזמנות להתייעץ עמי בנייד – 0544813622