הסכם הורות וחשיבותו
כבר הרבה זמן שאני מעונין לכתוב על משמעות הסכם הורות, והנה היום בבוקר חייגה אלי אשה שמעונינת להביא ילד עם גבר שאינו יהודי ושאלה לעצתי כיצד עליה לוודא שאם חלילה במקרה של פרידה, הנולד לא יהפוך לבן ערובה בסכסוך של הוריו.
או אותן זוג בנות מתוקות שאוהבות אחת את השניה ומעונינות להביא ילד משותף לעולם, ורוצות להרשם כהוריו המשותפות של הילד ולא רק האמא שהילד יצא מרחמה. כיום על פי הנחיית היועמ״ש הדרך היחידה לעשות זאת, באמצעות תרומה מבנק הזרע ועריכת הסכם הורות מפורט.
או את, שמתחילה לקחת חומצה פולית, ורוצה שהילד יבוא מתוך מקום אוהב, בלי פחד, ולא מעונינת חלילה שבמקרה של פרידה יהיו עימותים סביב הילד ומעונינת להסכים הסכמות מראש.
אז מהו הסכם הורות? במה הוא עוסק ומדוע הוא כל-כך חשוב לא רק לזוגות בני אותו מין או שאינם נשואים אלא לכל זוג שמתכנן להביא ילדים לעולם?
הסכם הורות הוא הסכם בין ההורים העתידיים לילד בכל הנוגע לילדיהם המשותף. החל משלב ההריון, הלידה ועד גיל 21. זהו ההסכם החשוב ביותר עליו תחתמו בחייכים, בעיני אף חשוב יותר מהסכם לרכישת דירה, שכן הסכם הורות עוסק בכל היבטי החיים העתידיים שלכם מרגע ההריון ועד יציאת הנילוד לעצמאות בחיים. מטרת ההסכם הוא לייצר וודאות בין ההורים, למנוע כמה שיותר מצבי עמימות, כדי שבמצבי פרידת ההורים אם יקרה, שלא יווצר מצב שהילד יעמוד באמצע וייפגע אנושות מסכסוך בין הוריו. וכמו שאני תמיד אומר ״כששמים הכל על השולחן נשאר לכם רק לאהוב כי הכל ידוע והפחד יצא מהמשוואה״.
מה כולל הסכם הורות?
הסכם הורות כולל מספר פרקים בנושאים הבאים: תקופת טרום הריון, ההריון והלידה, חינוך ועקרונות בגידול הילד, הסדרי משמורת, ההסדר הכלכלי, מקום מגורים, יציאה לחופשות, איך פותרים סכסוכים, נושאים כלליים.
אתן פה מספר דוגמאות לפי הפרקים הרשומים מעלה: קחו למשל זוג שהדרך היחידה להכנס להריון הוא דרך הפריה חוץ גופית שהצליחה מעל למשוער והאשה התברכה בתאומים או בשלישיה, מי מקבל את ההחלטה האם לדלל עוברים? ומה יעשו עם הביציות הנותרות? והזרע? שאלות אלו ידונו ויקבלו מענה בפרק של טרום ההריון.
שלב ההריון עד הלידה – איזה בדיקות תעשנה? האם יעשו מי שפיר? ומה יקרה אם חלילה יתגלה מום בעובר, מי יקבל החלטה על הפלה ואיך תתקבל החלטה? מי יממן את הבדיקות? היכן תבוצע הלידה? בית או בית חולים? מי יהיה נוכח בלידה ומי לא?
חינוך ועקרונות בגידול הילד – איזה חינוך הוא יקבל? חילוני/דתי/מסורתי/אנטרופוסופי? ומה יקרה עם הורה יחזור בתשובה? או יעבור להיות חבר כת? ומה עם טיפול רגשי לילד? מה יהיה שם המשפחה ועוד ועוד.
הסדרי משמורת – האם משומורת משותפת? ממתי? איך עושים משמורת מדורגת ומאיזה גיל? מה המשמעות של להיות משמורן ?
ההסדר הכלכלי – מי ואיך ישלם ובאיזה אופן על הוצאות עלות גידול הילד? ממתי ? האם דרך חשבון בנק משותף? ומה קורה עם הוצאות לא הכרחיות? ומה יהיה כשהאם מניקה ? ועוד ועוד
כמובן הדוגמאות שנתתי הם בקצה המזלג, והסכם זה מכיון שהוא ההסכם החשוב ביותר שתעשו בחייכם חשוב שייעשה בכובד ראש ובמתינות ובמחשבה מעמיקה, כי ככל שההסכם יהיה צופה פני עתיד, כך יימנעו מחלוקות וכל מה שישיאר זה לאהוב ולהיות נאהב.
מבחינה פרקטית, הסכם זה נחתם לפני כניסה להריון או במהלך ההריון, ומקבל תוקף בבית משפט רק לאחר הולדת הילד. לא ניתן לקבל תוקף פסק דין על הסכם הורות לפני הולדת הילד, אולם כמובן חותמים על הסכם זה לפני הולדת הילד ואז רק פונים לבית-המשפט שיתן תוקף פסק דין.
מוזמנות להתייעץ עמי ולערוך הסכם הורות, אני מתחיייב בפניכם שתהליך שכזה יועיל לזוגיות וישחרר את מחסום הפחד, ואם בני הזוג חוששים לדבר על זה אני יכול רק לצטט את הנביא איוב ״כי פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגרתי יבא לי״ ככל שמפחדים לדבר על נושא מסויים הוא יקרה בסופו של דבר. לכן בואו נדבר על זה, שחררו את הפחד ושימו הכל על השולחן כשאתם אוהבים ואז תחיו בלי מאזן אימה ופחד.
למותר לציין כי הסכם ההורות נכנס לתוקף רק בעת פרידה, ולכן זוג שכ״כ מאמין שלא יפרד לעולם חשוב לו שבעתיים לערוך הסכם זה שכן הוא לא ייפרד לעולם כאמור… ולא יהיה לו צורך להשתמש בהסכם, אלא אם הוא חושש לעשות כן ואז כאמור על-ידי איוב.
אני זמין בנייד 054-4813622