פברואר 23, 2023

התרת נישואין – איציק הראל, עורך דין לגירושין

בשעה טובה הזוג הנשוי שייצגתי, קיבל פסק דין המגרש אותם זמ״ז  מבית משפט לענייני משפחה.

רגע, בית משפט גירש זוג? האם זה יכול לקרות במדינת ישראל? והרי אני יודעת שרק בית דין הרבני מוסמך לגרש ולחתן זוגות, אז איך קורה שבית המשפט שאינו פועל על פי דין תורה גירש זוג נשוי?

אעשה סדר בדברים:

חוק שיפוט בתי הדין הרבניים בישראל קובע כי : ״עניני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם היחודי של בתי דין רבניים״.  החוק  ממשיך וקובע כי ״נישואין וגירושין של יהודים ייערכו בישראל על פי דין תורה״, עיניכם הרואות כי כל אזרח יהודי בארץ כפוף לחוק בתי הדין הרבניים בכל הנוגע לנישואין וגירושין, ורק לבית הדין הרבני הסמכות לגרש ו/או לחתן זוגות, וגם זה רק לפי דין תורה וההלכה הדתית.

אז מה קורה למשל לזוג שהתחתן בנישואין אזרחיים בחו״ל ונרשם בארץ כנשוי? למרות שהחתונה נערכה בחו״ל ולא לפי ההלכה היהודית, החוק קובע כי ענייני גירושין של יהודים יהיה אך ורק בסמכות בית הדין הרבני, ובמילים אחרות, מספיק שבני הזוג יהודים כדי להקנות סמכות מוחלטת לבית הדין הרבני בכל הנוגע לגירושין, אז אם חשבתם שנישואים אזרחיים בחו״ל ייתרו בעתיד את הצורך לעבור דרך הרבנות, טעיתם. כי לרבנות סמכות ייחודית ובלעדית על גירושי זוגות יהודים.

ומה קורה עם זוגות מעורבים, האחד יהודי והשניה אינה יהודיה? הרי על פי ההלכה היהודית נישואיהם לא תופסים, שכן היהדות אינה מכירה בנישואין בין דתות? נניח שבני הזוג התחתנו בנישואין אזרחיים בחו״ל שם לא בודקים בציציות של הזוגות  אלא ברצונם להנשא, קיבלו תעודת נישואין ונרשמו במדינת ישראל כזוג נשוי, ולאחר זמן מה עלו נישואיהם על שרטון, כיצד יתגרשו זה מזו ?

פה המחוקק קובע בחוק שיפוט התרת נישואין, הליך ייחודי הנקרא ״התרת נישואין״. במסגרת ההליך, בית המשפט בודק את המעמד האישי של בני הזוג, כך למשל – אם צד אחד יהודי והצד השני  נוצרי, או חסר דת, או מוסלמי, או דרוזי,  פונה בית-המשפט לראשי שלושת הדתות באמצעות אבות בתי הדין שלהם בשאלה האם  יש צורך בגירושין על פי הדין הדתי שלפיהם הם דנים.

אם התשובה חיובית לפי ההלכה שלהם, מעביר בית-המשפט את הבקשה להתרת נישואין לבית הדין הרלוונטי. אם התשובה שלילית, קרי, אי״צ בגירושין על פי ההלכה שלהם, אזי  בית-המשפט לעניני משפחה הוא זה שמגרש את בני הזוג על-ידי פסק דין, וזאת לאחר שערכתי להם הסכם פרידה שקיבל תוקף של פסק דין ובי״מ קבע שהם גרושים זה מזו.  כמו שאתם רואים בתמונה המצ״ב.

משהו לא ברור?
נתקלם בבעיה משפטית אני פה לסייע לכם.
השאירו מייל ואחזור אליכם בהקדם

אהבתם את הפוסט?
שתפו ברשתות

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin