מאי 21, 2023

חלוקת פנסיה בגירושין

 
השבוע קבלתי טלפון מלקוח שלי ובפיו שאלה: ״התגרשנו לפני מספר שנים, לאחר שנים רבות של נישואין במהלכן צברתי כסף רב בקרן הפנסיה שלי, בהסכם גירושין קבענו כי 30% מכל הכסף שצברתי יעברו לגרושתי, עכשיו אני עומד לצאת לפנסיה ולא מתאים לי לבצע לגרושתי בכל חודש העברה בנקאית מהחשבון לי, האם יש דרך לבקש מחברת הפנסיה שהיא תבצע בעצמה באופן ישיר את העברות האלו, במקום שאני אצטרך להתעסק עמם״?
 
אז בואו נדבר רגע על קרנות פנסיה וחסכון לפנסיה ומה דין הכסף שצברנו בנישואין עת אנו מתגרשים.
 
ככלל, על פי חוק איזון משאבים, זוג שלא ערך הסכם ממון המגדיר זכויות וחובות, הרי שזכויות הפנסיה שצוברים בני הזוג במהלך הנישואים או חייהם המשותפים (לידועים/ות בציבור) נחשבות לרכוש שותף, שיש לאזן אותו בעת הפרידה. קחו למשל זוג שהכיר בצבא, הגבר המשיך לשירות קבע, ובגיל 45 הזוג מתגרש, הרי שמקסימום מחצית מהזכויות הפנסיונית שצבר הבעל שייכים לבת זוגו, כמובן, אם האשה צברה אף היא זכויות פנסיוניות, הרי שחלק מזכויות אלו מגיעות אף לבעל.
 
איך יודעים מה חלקו של כל אחד מבני הזוג בפנסיה של בן הזוג השני? פונים לאקטואר.
 
אקטואר הוא אדם העוסק באקטואריה – מדע המשתמש בטכניקות מתמטיות, סטטיסטיות וכלכליות לפתרון בעיות כלכליות שבהן משולבים מצבים של אי ודאות, האקטואר מבצע חישובים, איזונים והיוונים מתמטיים, בודק את קופות הגמל והפנסיה, וקובע בשורה תחתונה מה החלק של כל אחד מבני הזוג בפנסיה.
 
שימו לב – כל האמור בנוגע לאקטואר וחלוקת הפנסיה זה רק במקרה שבני הזוג לא ערכו הסכם ממון בו הודיעו שכל צד שומר לעצמו על הזכויות הפנסיוניות שלו.
 
המועד הקובע לזכויות, הוא ממתי בני הזוג נכנסו לזוגיות (למשל, יום הנישואים) ומתי נוצר הקרע בין בני הזוג, למשל, יום בו אחד מבני הזוג עזב את בית המגורים (וזה יכול להיות הרבה לפני הגירושין) לאחר קביעת האקטואר את החלק של בני הזוג בפנסיה, וככל ויש הסכמה לגבי החישוב ואופן קביעתו, פונים לבית המשפט כחלק מהסכם הגירושין ומצרפים את חוו״ד האקטואר ומבקשים פסק דין. אם אין הסכמה, ניתן למנות אקטואר נוסף או כמובן לפנות לבית-המשפט.
 
לאחר קבלת פסק הדין הקובע למשל כי 30% מזכויות האיש בקרן פנסיה של חברת ״מגדל״ שייכות לאשה, מומלץ להכין פסיקתא לחתימת בית-המשפט ולפנות עמה לחברת הביטוח לממונה על הגמלאות.
 
עם קבלת הפסיקתא, חברת הביטוח היא זו שעושה את החלוקה בעצמה, באופן שמיד עם קבלת הפסיקתא היא כבר עושה הפרדה ופותחת לאשה חשבון נפרד לשם מעבירה את דמי הפנסיה (כך גם לא יכולים לעקל זאת וכד׳) או במצב אחר פחות רצוי, בעת כניסת האיש לפנסיה, תעביר חברת הביטוח באופן אוטומטי לאשה את חלקה באופן ישיר.
 
למותר לציין כי על החלק של האשה לא יהיה ניתן להטיל עיקול וכד׳ שכן הכסף הזה אינו של האיש אלא שייך לאשה, ולכן בכל מקרה מומלץ לפנות לחברת הביטוח מיד עם קבלת הפסיקתא.
 
לעריכת הסכם ממון כדי למנוע מצבים שכאלו ולייצר ודאות ואהבה, מוזמנות לפנות אלי בנייד 054-4813622

משהו לא ברור?
נתקלם בבעיה משפטית אני פה לסייע לכם.
השאירו מייל ואחזור אליכם בהקדם

אהבתם את הפוסט?
שתפו ברשתות

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin